Hoe het begon

Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Suriname en Kenya, daarna wonend in allerlei plaatsen in Nederland: ik voel me op veel plekken thuis.

Na mijn VWO-examen ging ik in een buurthuis in Deventer werken. En uit onvrede met de bestaande journalistiek richtte ik met een aantal mensen een eigen stadskrant op. Daarna werd het toch de bestaande journalistiek: redacteur bij de Winschoter Courant, freelancer voor Intermediair, HP/De Tijd en Trouw. En zes jaar sociaaleconomisch en politiek redacteur van de Groene Amsterdammer. Het waren de jaren van ‘Paarse’ kabinetten.

Van schrijven naar doen

In 1999 maakte ik de overstap van de journalistiek naar de politiek en werd landelijk partijvoorzitter van GroenLinks. Een partijvoorzitter moet zorgen dat iedereen tot zijn recht komt: de lokale, provinciale, landelijke en Europese politici, de actieve en de minder actieve leden.

In 2004 maakte ik de overstap naar Stichting Natuur en Milieu, als algemeen directeur. Mijn belangrijkste doel was om veel actiever het publieke debat te beïnvloeden, om daarmee de politiek en bedrijven in beweging te brengen. Dat is goed gelukt.

Na zes jaar directeurschap werd ik wethouder in Utrecht. Van financien, economie, duurzaamheid en openbare ruimte, en ik was eerste locoburgemeester. Het is mooi werk als je in de stad echt concrete veranderingen ziet door je inspanningen.

Doorgronden hoe het echt zit.

Al tijdens mijn wethouderschap werd ik steeds meer naar sociaal-economische onderwerpen getrokken: werk, inkomen, ongelijkheid. Het waren de jaren van de vorige economische crisis. Er moest hoognodig een alternatief komen voor de neoliberale agenda. Na mijn wethouderschap ging ik daarom weer schrijven. Om te doorgronden hoe het zit, én op zoek te gaan naar hoe het anders kan. Van flexwerk tot woon-politiek, en van zorgstelsel tot pensioenen. De resultaten vind je onder ‘publicaties’ op deze website.

De vakbond

En toen wilde ik al die ideeën in praktijk gaan brengen. Zo kwam ik bij vakbond FNV terecht, waar ik sinds begin 2019 met veel plezier werk, op dit moment als hoofd van de beleidsafdeling.

Functies en ervaring

Wethouder en locoburgemeester Utrecht

add remove

Voor GroenLinks. Verantwoordelijk voor financien, economie, openbare ruimte en duurzaamheid (2010 - 2014)

Algemeen directeur Natuur en Milieu

add remove

Mijn doel was om veel actiever het publieke debat te beïnvloeden. Om daarmee te zorgen dat zowel de politiek als bedrijven in beweging zouden komen. (2004-2010)

Partijvoorzitter

add remove

Een partijvoorzitter moet zorgen dat iedereen tot zijn recht komt: de lokale, provinciale, landelijke en Europese politici, de actieve en de minder actieve leden. Een partijvoorzitter houdt ‘de boel bij elkaar’. (1999 - 2003)

Eerstekamerlid

add remove

Portefeuille Sociale zaken, Onderwijs, Welzijn) (2003 - 2004, gestopt vanwege directeurschap Natuur en Milieu)

Journalist

add remove

Begonnen bij de stadskrant in Groningen en de Winschoter Courant. Later correspondent in Limburg voor Trouw. En politiek en sociaal-economisch redacteur van De Groene Amsterdammer (1992 - 1999)