Hoe het begon

Geboren in Amsterdam, opgegroeid in Suriname en Kenya, daarna wonend in allerlei plaatsen in Nederland: ik voel me op veel plekken thuis.

Na mijn VWO-examen ging ik in een buurthuis in Deventer werken en later bij het Grand Theater in Groningen. Uit onvrede met de bestaande journalistiek richtte ik met een aantal mensen een eigen stadskrant op. Om vervolgens, jawel, in de bestaande journalistiek terecht te komen. Begonnen bij de Winschoter Courant, daarna freelancer voor Intermediair, HP/De Tijd en Trouw. En vervolgens zes jaar sociaaleconomisch en politiek redacteur van de Groene Amsterdammer.

Van schrijven naar doen

In 1999 maakte ik de overstap van de journalistiek naar de politiek en werd landelijk partijvoorzitter van GroenLinks. Een partijvoorzitter moet zorgen dat iedereen tot zijn recht komt: de lokale, provinciale, landelijke en Europese politici, de actieve en de minder actieve leden. En moet zorgen voor een goed evenwicht tussen leden en kiezers.

In 2004 werd ik algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. De milieu-organisaties, vond ik, moesten veel actiever het publieke debat beïnvloeden om daarmee de politiek en bedrijven in beweging te brengen.

Na zes jaar Natuur en Milieu werd ik wethouder in Utrecht. Ja, van milieu (dat inmiddels duurzaamheid was gaan heten) maar ook van financien, economie en openbare ruimte, en ik was eerste locoburgemeester

Doorgronden hoe het echt zit.

Na vijftien jaar politiek, bestuur en maatschappelijke organisaties, ging ik in 2014 weer stukken schrijven. Ik wilde bij allerlei onderwerpen goed doorgronden hoe het echt zit, en vervolgens op zoek gaan naar hoe het anders kon.

Om zo bij te dragen aan een nieuwe sociale agenda.

Eerst pakte ik allemaal economische mythes bij de kop, daarna volgde de rest vanzelf: van flexwerk tot woon-politiek, en van zorgstelsel tot pensioenen. Naar aanleiding van de artikelen hield ik veel lezingen.

De vakbond

Als je dat dik vier jaar gedaan hebt, dan wil je er langzamerhand ook in de praktijk iets aan gaan doen. Althans, zo ging het bij mij. Zo kwam ik bij vakbond FNV terecht, waar ik sinds begin 2019 met veel plezier werk.

Functies en ervaring

Wethouder en locoburgemeester Utrecht

add remove

Voor GroenLinks. Verantwoordelijk voor financien, economie, openbare ruimte en duurzaamheid (2010 - 2014)

Algemeen directeur Natuur en Milieu

add remove

Mijn doel was om veel actiever het publieke debat te beïnvloeden. Om daarmee te zorgen dat zowel de politiek als bedrijven in beweging zouden komen. (2004-2010)

Partijvoorzitter

add remove

Een partijvoorzitter moet zorgen dat iedereen tot zijn recht komt: de lokale, provinciale, landelijke en Europese politici, de actieve en de minder actieve leden. Een partijvoorzitter houdt ‘de boel bij elkaar’. (1999 - 2003)

Eerstekamerlid

add remove

Portefeuille Sociale zaken, Onderwijs, Welzijn) (2003 - 2004, gestopt vanwege directeurschap Natuur en Milieu)

Journalist

add remove

Begonnen bij de stadskrant in Groningen en de Winschoter Courant. Later correspondent in Limburg voor Trouw. En politiek en sociaal-economisch redacteur van De Groene Amsterdammer (1992 - 1999)