Biografie 2018-10-11T07:10:10+00:00

BIOGRAFIE

Hoe het begon

Studeren duurde me te lang, ik ging na het VWO direct in een buurthuis in Deventer werken en later bij het Grand Theater in Groningen. Uit onvrede met de bestaande journalistiek richtte ik met een aantal mensen een eigen stadskrant op. Om vervolgens, jawel, in de bestaande journalistiek terecht te komen. Begonnen bij de Winschoter Courant, daarna freelancer voor Intermediair, HP/De Tijd en Trouw. En vervolgens zes jaar sociaaleconomisch en politiek redacteur van de Groene Amsterdammer.

Van schrijven naar doen

In 1999 maakte ik de overstap van de journalistiek naar de politiek en werd landelijk partijvoorzitter van GroenLinks. Een partijvoorzitter moet zorgen dat iedereen tot zijn recht komt: de lokale, provinciale, landelijke en Europese politici, de actieve en de minder actieve leden. Een partijvoorzitter houdt ‘de boel bij elkaar’ en zorgt voor een goed evenwicht tussen de invloed van de leden en van de kiezers. En stuurt het landelijk bureau aan.

In 2004 werd ik algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. De milieu-organisaties, vond ik, moesten veel actiever het publieke debat beïnvloeden om daarmee te zorgen dat zowel de politiek als bedrijven in beweging zouden komen.

Na zes jaar Natuur en Milieu werd ik wethouder in Utrecht. Ja, van milieu (dat inmiddels duurzaamheid was gaan heten) maar ook van financien, economie en openbare ruimte. En ik was eerste locoburgemeester.

En weer schrijven. Of vooral doorgronden.

Na vijftien jaar politiek, bestuur en maatschappelijke organisaties, is schrijven nu weer mijn belangrijkste ding. Op zoek naar hoe het zit: hoe het geld rolt, waar mensen in beweging komen, waar de macht huist en waar de onmacht. Over zo’n serie artikelen geef ik vervolgens veel lezingen.

Grip

Waar het mij steeds om gaat: mensen, en vooral mensen die het minder goed hebben getroffen, meer grip laten krijgen op hun leven. Maatschappelijke organisaties en de politiek kunnen daar aan bijdragen, maar ook artikelen.